“Het wetsvoorstel voor kwaliteitsborging van minister Blok dreigt in de ijskast te belanden. De PvdA wil dat voorkomen.
De PvdA stelt voor om het wetsvoorstel op te knippen: regel eerst de (keten)aansprakelijkheid van aannemers en maak het mogelijk dat opdrachtgevers en gebruikers beter worden verzekerd als het bestelde bouwproduct niet (op tijd) wordt geleverd of in de praktijk niet voldoet aan wettelijke prestatie-eisen of vastgelegde afspraken. Een veelomvattende toelatingsorganisatie optuigen kan altijd nog.
Wij verwachten dat de verzekeringsbranche ervoor zal zorgen dat het aantal bouwfouten (nu nog steeds ruim 10 procent) dan drastisch afneemt. Met andere woorden; er is een forse besparing mogelijk op de bouwkosten. Dit en de verdere industrialisering van de bouw zullen tot meer kwaliteitsverbetering leiden dan een heel leger kwaliteitsborgers.”
Quote van Albert de Vries in de opinie van Cobouw van 10 maart 2016, lees hier het hele opiniestuk.
Toch gek dat bevoegd gezag en verzekeraars het volgens Albert het maar voor het zeggen moeten blijven houden hoe de kwaliteit geborgd moet worden in Nederland. In de afgelopen ruim 100 jaar dat de Woningwet actief is heeft bevoegd gezag en daarmee de verantwoordelijke politiek voldoende kans gehad om hun werknemers aan het borgen te krijgen. Dit is tot op de dag van vandaag niet sluitend gelukt. dagelijks worden bouwwerken opgeleverd waarvan niet aantoonbaar is dat deze voldoen aan de eisen van Wet en Regelgeving en zeker al niet aantoonbaar aan de eisen van de opdrachtgever / consument. Transparantie en objectiviteit zijn geen kernwoorden die naar boven komen bij aanvragers van omgevingsvergunning bouwen.
Een nieuw tijdperk is daarom gevraagd.
Helderheid, transparantie, borging en vertrouwen dat zijn de sleutelwoorden van de bouwborging voor de komende jaren. Via erkende borging van processen en systemen wordt jaarlijks meer gecontroleerd, akkoord bevonden en fouten opgelost dan vanuit welke controlerende overheidsinstantie dan ook. Simpelweg daar de private markt hier meer capaciteit voor heeft.
Nu huren vele gemeenten reed partijen in die controles en handhaving moeten uitvoeren namens de gemeente of andere bevoegd gezag. Maar hoe objectief en transparant geschiedt deze controle. op basis van welke competenties en vaardigheden zijn deze partijen gekomen tot hun opdracht bij bevoegd gezag. (controle op voldoen aan kwaliteitscriteria 2.1 bijvoorbeeld)
Een helder voorstel komt er nu van minister Blok over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Laten we met elkaar, inclusief de politiek, de schouders eronder zetten om het gevraagde product van de consument naar een juist niveau te tillen. De tijd is er rijp voor, de markt staat klaar om in te stappen. Op naar 1 januari 2017.