IJsselveer - Rowiq Advies - Deventer

Contact opnemen met ROWIQ Advies

ROWIQ Advies BV
Keulenstraat 10b
7418 ET Deventer

Tel: 085-0433022

e-mail: info@rowiq.nl
www: rowiq.nl
KvK: 69.121.052

Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen ROWIQ Advies B.V. en een opdrachtgever zijn de algemene voorwaarden van ROWIQ Advies B.V. van toepassing. Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Nederland mag doorgaan met energielabel of niet

Nederland mag doorgaan met energielabel of niet
1 maart 2016 ROWIQ Advies

Mag Nederland doorgaan met het Energielabel of niet?

Reeds een aantal jaren sinds de invoering van het energielabel in 2007 zijn de diverse minister in de slag met Brussel of het Nederlandse energielabel voldoet aan de gesteld Europesche eisen en regelgeving.

Nu zijn er berichten dat Europa zegt het is goed en de sanctie van € 90 miljoen per jaar is van de baan, of is er toch nog iets anders aan de hand.

onderstaand treft u twee artikelen aan die ingaan op het zelfde onderwerp. Berichtgeving vanuit Brussel.

Los van het feit of Nederland nu in gebreken is of niet. Zorg ervoor dat u zelf energielabels kunt gaan afmelden. ROWIQ ondersteunt u hierbij.

Nederland mag doorgaan met energielabel

Nederland mag doorgaan met energielabel

DEN HAAG – Nederland mag doorgaan met het energielabel. De Europese Commissie onderzocht of het label voor woningen voldoet aan de Europese regels maar heeft die procedure nu stopgezet, zo is donderdag bekendgemaakt. Een mogelijke boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan.

Minister Blok van Wonen vertrouwde al op een goede uitkomst. ‘Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis’, stelt hij. Ook moet het mensen stimuleren om besparende maatregelen te nemen. 

Verplicht
Het energielabel is verplicht voor huiseigenaren op het moment dat zij hun huis gaan verkopen of verhuren. Elk huis heeft al een voorlopig energielabel ontvangen. Dat geeft globaal aan hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het effect van energiebesparende maatregelen is nog niet in dit label verwerkt. Een huiseigenaar kan dit voorlopige label via internet bijwerken door aan te geven wat er is gedaan aan isolatie, dubbel glas, ventilatie, de verwarmingsketel en zonnepanelen. Dat mag tussentijds vrijwillig maar het is echt verplicht bij verkoop of verhuur. Een zelfgekozen deskundige beoordeelt de verbeteringen zodat een definitief label kan worden verstrekt.

Boete
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er bij verkoop of verhuur een definitief label is gemaakt. Anders riskeert de huiseigenaar een boete van 405 euro. De Europese Commissie meende dat de controle op het label rammelde. De uitleg van Blok heeft de commissie ervan overtuigd dat de handhaving goed is geregeld, aldus zijn woordvoerder. 

Definitief
Sinds de invoering begin 2015 regelen steeds meer huiseigenaren op tijd een definitief label. In januari 2015 was dit bij 68 procent van de transacties het geval. Dat percentage steeg daarna tot in de 80 en is gemiddeld over heel vorig jaar 76 procent, blijkt uit ILT-cijfers. De organisatie stuurt nog herinneringen aan eigenaren die hun huis in 2015 zonder label van de hand deden. Ze kunnen dat ook achteraf nog laten maken.

Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok deed het onlangs voorkomen alsof de Europese Commissie instemt met de wijze waarop Nederland de Europese regels inzake energielabels toepast en dat daarmee een jaarlijkse boete ter hoogte van 90 miljoen euro van tafel is. Het lijkt er evenwel op dat hij niet begrepen heeft dat Brussel nog lang niet zijn zegen heeft gegeven wat betreft het Nederlandse energielabel.

bron HPdetijd.nl

“De Europese Commissie stopt de procedure waarin werd onderzocht of het Nederlandse energielabel voor woningen wel voldoet aan de Europese regels. Een dreigende boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan,” zo staat te lezen op de website van de rijksoverheid. De Europese Commissie had Nederland in april 2015 in gebreke gesteld, omdat het de EU regelgeving voor het energielabel nog steeds niet correct en volledig heeft doorgevoerd. Blok laat nu via een geruststellende tekst op de website van de rijksoverheid weten dat het echter toch wel snor zit met het label en dat hij ‘altijd al vertrouwen had in de uitkomst van de procedure’. De waarheid ligt genuanceerder.

Volgens Brussel is er namelijk nog steeds van alles mis met het label en is de manier waarop een richtlijn voor energiebesparing in gebouwen is ingevoerd ‘halfslachtig’. Het grootstebezwaar is dat de kwaliteit van het label – dat spottend ook het natte vinger label wordt genoemd – op geen enkele wijze gewaarborgd is.

Onafhankelijk

Of, zoals op energieoverheid.nl te lezen valt, er is geen sprake van een onderliggende correct doorgevoerde berekening van de energieprestatie, waarvoor een onafhankelijk expert nodig is. “Woningeigenaren kunnen zelf hun label ‘samenstellen’ door via internet aantoonbaar te maken dat door woningverbeteringen een bepaald label van toepassing zou zijn. Er bestaat geen opname van de woning en de installaties.”

Er is dus geen sprake van onafhankelijke deskundigen of van huisbezoeken. Er wordt beoordeeld op basis van digitaal verzonden bewijsmateriaal – zoals kwitanties of foto’s – dat aan moet tonen dat er inspanningen zijn gepleegd om de energie-efficiëntie te verhogen. Een dergelijke aanpak is echter zeer gevoelig voor fraude en ook weinig nauwkeurig. Daarmee heeft Nederland de Europese richtlijnen voor energieprestaties bij gebouwen niet goed vertaald naar de nationale wetgeving.

Toch beweert verantwoordelijk minister Blok –tegen beter weten in– dat ‘het energielabel zo eenvoudig en goedkoop mogelijk is, en toch goed inzicht geeft in het energieverbruik van een huis’. En hij concludeert dat Brussel nu wel instemt met de Nederlandse aanpak.

Hoe komt Blok dan tot deze conclusie? Het begint met het feit dat de Europese Commissie Nederland in gebreke heeft gesteld omdat Nederland de Commissie onvoldoende op de hoogte heeft gesteld de vertaling van de Europese richtlijn naar de Nederlandse situatie en de verankering daarvan in de nationale wetgeving. Conform EU richtlijn 2010/31 had Den Haag Brussel op de hoogte moeten stellen en met het achterblijven van die kennisgeving heeft Brussel een zogeheten 2012/0388 procedure gestart.

Fraudegevoeligheid
Dat euvel is inmiddels verholpen, doordat minister Blok nu voldoende informatie aan de EU heeft verstrekt. Anders dan Blok doet voorkomen, betekent dat echter niet dat Brussel er ook mee instemt. Zeker gezien de fraudegevoeligheid van het Nederlandse energielabel, is dat nog discutabel en Brussel buigt zich nu pas over het vraagstuk of het wel mag wat Den Haag doet en of de uitvoering daarvan ook in lijn ligt met de regels.

Achter de schermen vindt thans een informele dialoog plaats tussen de EU en de Nederlandse overheid. De beide partijen trachten op deze wijze er samen uit te komen, voordat Brussel een formele procedure tegen Nederland opstart. Dat biedt voor Blok nog enig perspectief. Maar ondanks de positieve berichtgeving van de rijksoverheid, akkoord met het natte vinger label is Brussel nog lang niet.