90 % van subsidie gaat naar zonprojecten
In de eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was.
Daarom stelt het kabinet komend half jaar 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar dan eerder was aangekondigd. In 2016 is daarmee in totaal 9 miljard euro subsidie beschikbaar voor projecten binnen de regeling SDE+.
Veiligheid en kwaliteit
Door de grote hoeveelheid van zonprojecten die uitgevoerd zijn en gaan worden, is het maar de vraag hoe het nu is met de veiligheid tijdens de uitvoering en de kwaliteit van de geleverde dienst en product.
Feit is dat indien er geen vraag is naar veilige uitvoering of kwaliteit de markt het zelf niet direct gaat leveren. uiteraard zijn er wel degelijk bedrijven die zich hiermee op deze vlakken onderscheiden. Uitvoering wordt veilig uitgevoerd door middel van valbeveiliging en goede stijgers. Kwaliteit blijft een ondergeschoven onderwerp. Toch is ook hier een goede richtlijn aanwezig middels de BRL 9933 voor het proces van “monteren van zonne-elementen op en aan gebouwen”. Kwaliteit en veiligheid gaan hier hand in hand. Wat zijn de mogelijkheden voor kwaliteit en veiligheid? Kijk op de pagina van de BRL 9933.
Zonnepanelen
In de eerste helft van dit jaar is voor 4 miljard euro subsidie verstrekt. Opvallend is dat bijna 90 procent van de projecten een zonproject betreft. Het gaat om 872 van de in totaal 986 projecten. Dit zijn veelal kleinschalige projecten.
Zonnestroom steeds goedkoper
Minister Kamp: “Met de subsidieregeling SDE+ wekken we zoveel mogelijk duurzame energie op tegen zo laag mogelijke kosten. Dat heeft effect: zo wordt de opwek uit zonne-energie steeds goedkoper. Van bijna 46 cent per kilowattuur in 2009 tot nog geen 13 cent dit jaar – een daling van bijna 70%. Ik verwacht dat deze kostendaling alleen maar verder doorzet.”