IJsselveer - Rowiq Advies - Deventer

Contact opnemen met ROWIQ Advies

ROWIQ Advies BV
Keulenstraat 10b
7418 ET Deventer

Tel: 085-0433022

e-mail: info@rowiq.nl
www: rowiq.nl
KvK: 69.121.052

Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen ROWIQ Advies B.V. en een opdrachtgever zijn de algemene voorwaarden van ROWIQ Advies B.V. van toepassing. Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

5 factoren die rendement van zonne-energie bepalen.

5 factoren die rendement van zonne-energie bepalen.
6 april 2016 ROWIQ Advies

5 factoren die rendement van zonne-energie bepalen

Dalende prijzen en stijgende opbrengsten van zonnepanelen maken de businesscase voor zonne-energie steeds interessanter. Maar wanneer is de investering rendabel? Vijf factoren die het rendement van zonne-energie bepalen.

Tijdens de cursus ‘Businesscase zonne-energie voor gebouwen‘ worden ze in detail behandeld – inclusief Excel rekensheet.

Het aantal zonnestroominstallaties in Nederland groeit snel. Het totaal opgesteld vermogen is inmiddels gegroeid naar ongeveer 1,5 gigawatt, wat neerkomt op zo’n zes miljoen panelen. Voor het grootste deel betreft het residentiële systemen, maar de groei in meer omvangrijke installaties met SDE+ toekenning is groot. Het opwekken van elektriciteit met zon-Pv systemen is inmiddels bewezen technologie, die bovendien steeds betaalbaarder wordt.

1. Zoninstraling

De hoeveelheid zonuren en de zoninstraling zijn de eerste bepalende factor voor de mate waarin zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe meer stroom, des te lager de kosten per kWh. Een zonnepark in het zonrijke Dubai levert elektriciteit tegen de laagst mogelijke prijs van dit moment, zo’n 5 eurocent per kWh. In Nederland schijnt de zon minder vaak en door de breedtegraad is de instralingshoek ook minder gunstig dan in Dubai.

Voor een goed renderende zonnestroominstallatie is dus een zonnig dak nodig, vrij van schaduw en groot genoeg om panelen onder de juiste hoek te kunnen plaatsen. Daarin kun je kiezen voor een opstelling gericht op het zuidwesten, voor een maximale opbrengst op het midden van de dag. Maar om meer van de opgewekte stroom zelf te kunnen gebruiken (zie onder teruglevering) is ook een oost-west-opstelling mogelijk. Dan presteert het systeem juist in de ochtend en de namiddag.

De ‘globale instraling’ door de zon wordt uitgedrukt in kWh/m2. In Nederland is de zuidwesthoek van Zeeland het meest ideaal, met meer dan 1070 kWh/m2. In de kop van Noord-Holland en op Texel lukt dat ook. Maar in de Achterhoek moet men het doen met minder dan 980 kWh/m2. Zie ook de klimaatatlas.

Lees hier de overige 4 factoren.

Wat wat nu met de kwaliteit?

Onlangs is de KOMO richtlijn BRL 9933 uitgekomen die het proces borgt van de uitvoerende partij die de zonne-elementen aanbrengt op of aan een gebouw. Doel van deze richtlijn is Het procescertificaat ” Montage van zonne-elementen op en aan gebouwen” heeft betrekking op alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn om op een onderliggende draagconstructie op de juiste wijze (d.w.z. voldoen aan deze BRL) een zonne-energiesysteem aan te brengen. Afhankelijk van de scope van het certificaat kan dit het monteren van thermische zonne-elementen voor zonnewarmte (collectoren) en/of PV-elementen voor zonnestroom en/of PVT-elementen voor de combinatie van zonnewarmte en zonnestroom omvatten. Onder monteren wordt ook het aanbrengen van een geschikte doorvoer voor leidingen en/of kabels begrepen en het tot in het gebouw aanbrengen van tot het systeem behorende kabels en/of leidingen.

Deze BRL omvat ontwerpeisen, materiaaleisen, uitvoeringseisen, eisen te stellen aan het uitvoerend bedrijf en aan de interne kwaliteitsbewaking (IKB) van het uitvoerend bedrijf en eisen te stellen aan de externe kwaliteitsbewaking (EKB) door de certificatie-instelling.

ROWIQ ondersteunt uitvoerende partijen met het opzetten en onderhouden van deze BRL 9933. Hoeveel verschilt u van uw collega?

zonnepanelen leggen brl 9933