IJsselveer - Rowiq Advies - Deventer

Contact opnemen met ROWIQ Advies

ROWIQ Advies BV
Keulenstraat 10b
7418 ET Deventer

Tel: 085-0433022

e-mail: info@rowiq.nl
www: rowiq.nl
KvK: 69.121.052

Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen ROWIQ Advies B.V. en een opdrachtgever zijn de algemene voorwaarden van ROWIQ Advies B.V. van toepassing. Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Zoek nu al een borger die bij je past

Zoek nu al een borger die bij je past
29 maart 2016 ROWIQ Advies

‘Zoek nu al een borger die bij je past’

bron Bouwpraktijk

Een mooi helder interview met Hajé van Egmond (kwartiermaker stichting IBK, mede-voorbereider Wet kwaliteitsborging voor het bouwen).

Belangrijke keuzes die gemaakt moet worden is wat en hoeveel kwaliteitsborging je uit handen geeft als aannemer. Als professional voor je al meer controle uit als je wellicht denkt. Hoe maak je je werk aantoonbaar? Hoe toon je aan dat je aan de eisen van wet- en regelgeving voldoet? En hoe aan de aanvullende eisen van de opdrachtgever? Elke regeling/instrument heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Nog even los van de kosten die de borging met zich meebrengt. Maar borging levert ook veel op. Naast een uiterst tevreden klant, minder faalkosten, snellere vergunning, geen bemoeienis meer van de gemeente en uiteraard aantoonbare kwaliteit voorzien van een verklaring van de borger.

Aannemers hebben nog ruim anderhalf jaar om zich voor te bereiden op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Volgens Hajé van Egmond, kwartiermaker bij het Instituut voor Bouwkwaliteit, doen ze er goed aan om zich te oriënteren bij kwaliteitsborgers en alvast te oefenen. “Maak afspraken over hoe in te groeien in het nieuwe systeem.”

Garantie-instituten Woningborg en SWK die eigen methoden ontwikkelen, bestaande toetsmethoden als de BRL5019 en TIS, de Erkenningsregeling Kleine Bouwwerken: er zijn allerlei ‘instrumenten’ in ontwikkeling om bouwkwaliteit te borgen, waarmee aannemers vanaf 2018 kunnen laten zien dat wat ze hebben gebouwd voldoet aan de vooraf gestelde eisen.

Plantoetsing vooraf, een systeem van informatie-uitwisseling tussen aannemer en kwaliteitsborger, toezicht en een eindkeuring – dat is grofweg bij ieder instrument de manier. En dat is mooi, zegt Van Egmond: “De kwaliteitsborger moet onafhankelijk zijn, maar we willen voorkomen dat we straks een privaat bouwtoezicht krijgen, waarbij de borger zelf voor iedere stap naar de bouwplaats moet. En, andersom bezien, dat die aannemer zich verschuilt achter de kwaliteitsborger. Die leunende aannemer, daar willen we nu juist vanaf. In het systeem dat vanaf 2018 moet gaan starten, zeggen de private kwaliteitsborgers: beste aannemer, als jij je werk goed doet, ben ik goedkoop. Als jij je werk slecht doet, kom ik vaker en moet je meer betalen. Dus dan heb je een echte financiële prikkel voor die aannemer om zelf zoveel mogelijk te doen. Doe je een blowerdoortest? ‘Prima’, zegt de borger, ‘dan ga ik dat niet ook nog een keer doen. Laat mij de resultaten maar zien’. Dat zijn straks de communicerende vaten tussen de aannemer zelf en de kwaliteitsborger.”

Lees hier het hele interview.

hajé van egmond 5019

bron aannemersvak.nl