IJsselveer - Rowiq Advies - Deventer

Contact opnemen met ROWIQ Advies

ROWIQ Advies BV
Keulenstraat 10b
7418 ET Deventer

Tel: 085-0433022

e-mail: info@rowiq.nl
www: rowiq.nl
KvK: 69.121.052

Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen ROWIQ Advies B.V. en een opdrachtgever zijn de algemene voorwaarden van ROWIQ Advies B.V. van toepassing. Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Recht op kwaliteitsborging voor het bouwen

Recht op kwaliteitsborging voor het bouwen
17 september 2016 ROWIQ Advies

Het recht op kwaliteitsborging

In de Cobouw, van 13 september 2016, een opiniestuk “het recht op kwaliteitsborging” geeft de heer Harry Nieman, als kwartiermaker van het Instituut voor Bouwkwaliteit, een goed betoog waarom minister Blok nu snel moet doorpakken met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met alle verhalen en reacties over het falen van de projecten onder experiment, wordt het sentiment gevoed dat de nieuwe Bouwwet toch niet gaat werken als deze pilot al fouten aan het licht brengen. Maar daar is het juist om te doen met pilot en experimenten in een real time situatie te beoordelen. Een experiment van het bouwen van een woning in een loods onder geconditioneerde omstandigheden levert geen nieuws op. Uiteraard gaat het daar dan goed want iedereen is zich ervan bewust dat er iets “bijzonders” gebouwd moet gaan worden.

Gelukkig geeft Harry Nieman dan ook aan dat het juiste de bedoeling is om van de pilot te leren. De eisen die voortvloeien uit “onze” nieuwe Wet zijn daarom dan ook constant in beweging. Gelukkig maar, je moet er niet aan denken dat je nu nog steeds zit met een Bouwwet uit 1950, (als die er toen al was….). Daarom hopen wij ook dat de Bouwwet een goed en dynamisch instrument wordt met als eindresultaat en nieuwe cultuur in de Bouwsector. We werken voor een opdrachtgever en zorgen dat hij krijgt wat hij ons vraagt. Zodat hij ons de volgende keer weer graag uit bouwcollega wil hebben.

De must van het uitvoeren van de professie

Maar waarom hebben we een nieuwe Bouwwet nodig? Hebben we het recht op kwaliteitsborging nu dan al niet? We zijn toch allemaal professionals en weten toch wat ontwerpen, installeren en bouwen is. We zijn allemaal naar school geweest en hebben geleerd te tekenen, lezen, luisteren en begrijpen. Toch is er ergens in de hele bouwgeschiedenis iets mis gegaan. Klaarblijkelijk heeft de hollandsche florijn, de gulden en de euro een markt gecreëerd die ertoe heeft geleid dat een paar partijen bepalen wat de ander mag verdienen. De bepaler heeft 2 plakken kaas op zijn brood en de onderondernemer geen plak kaas. Waarom niet allebei 1 plak kaas op je brood?

Samen elkaar in elkaars waarde laten en elkaar uit te dagen het beste te leveren voor de opdracht van de opdrachtgever, geeft zeker een beter produkt. Uiteraard moeten processen worden aangestuurd, gepland en gecontroleerd worden. Alleen met deze instelling zullen verbeteringen sneller en beter worden uitgevoerd.

Onze, ROWIQ Advies, droom is dat uiteindelijke kwaliteitborgers en controleurs van kwaliteit niet meer nodig zijn. Dat iedereen nakomt wat hij belooft en eerbied heeft voor de wensen en de euro’s van de opdrachtgever.

Quote

In Cobouw, maar ook in landelijke dagbladen zoals Trouw, Volkskrant en NRC hebben diverse journalisten en briefschrijvers vastgesteld dat de controle op de bouw niet aan de markt kan worden overgelaten. Een mening die vragen oproept.

De journalisten en de briefschrijvers (zoals Richard Neerhof in NRC) baseren hun mening op een interne ambtelijke notitie van de gemeente Den Haag die gaat over het oefenen met zogenaamde instrumenten (toets-methoden). Het experiment is succesvol, want er komen de nodige te verbeteren zaken aan het licht. Verbeteringen die inmiddels zijn en worden doorgevoerd door de betrokken bouwers en kwaliteitsborgers. Dat is precies wat met ermee wordt beoogd. Een experiment dat bovendien wordt uitgevoerd onder toezicht van het bevoegd gezag: de betrokken gemeente.

(bron Cobouw,) lees hier het gehele artikel

Harry nieman ibk