IJsselveer - Rowiq Advies - Deventer

Contact opnemen met ROWIQ Advies

ROWIQ Advies BV
Keulenstraat 10b
7418 ET Deventer

Tel: 085-0433022

e-mail: info@rowiq.nl
www: rowiq.nl
KvK: 69.121.052

Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen ROWIQ Advies B.V. en een opdrachtgever zijn de algemene voorwaarden van ROWIQ Advies B.V. van toepassing. Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Contouren bouwstelsel bekend

Contouren bouwstelsel bekend
17 februari 2015 ROWIQ Advies

2015-02-17: bron Cobouw.nl

Den Haag – Woningbouwers hoeven straks niet vijftien maanden te wachten op de laatste 5 procent van de aanneemsom. Wel moet de consument de laatste betaling na oplevering eerst actief goedkeuren bij de notaris. Dat bevestigen diverse bronnen aan Cobouw.

Minister Blok werkt al jaren hard aan een nieuw bouwstelsel. Het is de bedoeling dat de consument meer waar voor zijn geld krijgt en dat de bouwer grotere verantwoordelijkheid draagt over de geleverde kwaliteit.

Op een eerder concept was veel kritiek. Cobouw weet nu in grote lijnen hoe het definitieve wetsvoorstel eruit komt te zien. De plannen zijn op een aantal punten gewijzigd. Zo was het eerst de bedoeling het zogeheten opschortingsrecht te verlengen van drie naar vijftien maanden. Onder druk van bouworganisaties blijft de inhoudingtermijn voor de laatste 5 procent van de aanneemsom drie maanden. Het automatisme gaat er echter uit. Eerst moet de consument toestemming geven aan de notaris voor de laatste centen worden overgemaakt.

De ‘lichte’ oplevertoets door de gemeente komt te vervallen. Gemeenten bekijken in de toekomst wel in hoeverre de prestatieverklaringen van bouwers bij oplevering volledig zijn. Aan welke eisen de informatie bij oplevering moet voldoen, moet nog worden vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Instrumentbeheerders (marktpartijen) moeten aan de hand van informatie wel kunnen nagaan of de bouwers bouwen wat ze beloofden.

Ook de verplichte verzekering die in het concept-wetsvoorstel nog was opgenomen, is geschrapt. “Eigenlijk niemand” en vooral niet verzekeraars en waarborginstellingen zat daar op te wachten, omdat het vooral tot hoge kosten zou leiden. Wel krijgen aannemers de plicht kopers te informeren over de wijze waarop zij zich kunnen verzekeren tegen eventuele bouwfouten.

Opdrachtgevers mogen in de toekomst blijven afwijken van de regels van het aannemingsrecht, zoals bij geïntegreerde contracten nu al gebruikelijk is, opdrachtnemers nadrukkelijk niet meer als dat in het nadeel van de klant is. Daarvoor is een aanpassing nodig in het Burgerlijk Wetboek.

Het plan om het Burgerlijk Wetboek aan te passen teneinde consumenten beter te schermen tegen verborgen gebreken, is overeind gebleven. De bouwsector is daarvan een groot tegenstander, maar met het ministerie van Justitie is overeenstemming bereikt.

Afwijken van het Bouwbesluit is ook na invoering van het nieuwe bouwstelsel niet toegestaan. Het was eigenlijk de bedoeling de aannemerij meer vrijheid te geven, maar bouwbreed leeft de vrees dat dit voorstel zou kunnen leiden tot falend of frauduleus handelen, waartegen de toezichthouder niets kan beginnen.

Naar verwachting behandelt de ministerraad het voorstel van minister Blok op 27 februari. Daarna moet het naar de Raad van State. Vervolgens gaat het naar de Tweede Kamer.

Randvoorwaarden wet

• positie consument versterken• duidelijke verantwoordelijkheid voor bouwers• duidelijke rollen• transparant bouwen• reproduceerbaar bouwen• controleerbaar bouwen• proportioneel• kwaliteitsborging via producten, processen en personen• beperkt toezicht

Vanuit ROWIQ hebben wij reeds onze dienstverlening toegepast op de nieuwe Wet. Met de BRL 5019 en de BRL 5006 kunt u direct beginnen met uw eigen traject. De duur van een gedegen traject is 6 maanden en 3 maanden voor het certificatietraject.

Lees verder de tekst van de wet kwaliteitsborging tijdens de interneconsultatie
Lees verder: interview met kwartiermakers van minister Blok ‘Bouwleges gaan hoe dan ook omlaag’

 

kwaliteit250